FAQ – Veelgestelde vragen

Waarom heb ik een VOG nodig?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waarin staat dat iemand in het verleden geen strafbare feiten heeft gepleegd of is verdacht van het plegen van strafbare feiten. Een VOG kan worden aangevraagd door iemand zelf of door een werkgever, organisatie of andere partij die de VOG nodig heeft voor het vervullen van een bepaalde functie of activiteit. In sommige gevallen is een VOG wettelijk verplicht, bijvoorbeeld voor onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs. In andere gevallen kan een VOG bijvoorbeeld nodig zijn voor het verkrijgen van een visum, het lidmaatschap van een schietvereniging en bij emigratie. Als er geen wettelijke verplichting is om een VOG te overleggen, mag een werkgever zelf bepalen of hij een VOG verplicht stelt voor een bepaalde functie.

Hoe vraag ik een VOG aan voor een visum of werkgever in het buitenland of als ik ga emigreren?

Als het niet mogelijk is om een aanvraagformulier voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) dat door een buitenlandse vertegenwoordiging is ingevuld en ondertekend, in te leveren voor emigratie, een visum of een werkvergunning in het buitenland, kunt u het aanvraagformulier zelf invullen. U moet dan wel een bevestiging of document van de organisatie die de VOG wil hebben bijvoegen, zoals een kopie van een e-mail of een relevante internetpagina, waarin staat dat de VOG verlangd wordt. Dit document vervangt de handtekening op het aanvraagformulier.

Kan ik als Freelancer, zzp’er of eenmanszaak ook een VOG aanvragen?

Als u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wilt aanvragen, geeft uw opdrachtgever aan of dit digitaal of schriftelijk gedaan moet worden. Als u de aanvraag liever schriftelijk indient, moeten uw eigen gegevens ingevuld worden op het aanvraagformulier en moet u de aanvraag inleveren bij de balie van de gemeente. Als u de aanvraag digitaal wilt indienen, zet uw opdrachtgever de aanvraag eerst voor u klaar op de website van Justis en ontvangt u van Justis een e-mail met een aanvraagcode. Met deze code kunt u online inloggen, uw aanvraaggegevens controleren en de kosten voor de behandeling van de aanvraag betalen. Voor een digitale aanvraag heeft u DigiD, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig.

Kan ik ook een VOG aanvragen als ik niet sta ingeschreven in de BRP?

Als u geen vaste woon- of verblijfplaats heeft of niet voorkomt in de Basisregistratie Personen (BRP) en geen Nederlands postadres heeft, kunt u de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) rechtstreeks bij Justis aanvragen door het aanvraagformulier met alle bijbehorende bijlagen (pdf-documenten) in één e-mail naar vog.np.rni@justis.nl te sturen. De e-mail mag niet meer dan één VOG-aanvraag per keer bevatten. U moet het aanvraagformulier volledig invullen en ondertekenen en de volgende bijlagen toevoegen: een kopie van uw geldig paspoort of ID-kaart, een kopie van het betalingsbewijs van de kosten en, als een ander dan uzelf de aanvraag namens u indient, een machtigingsbrief die door zowel u als de gemachtigde is ondertekend en een kopie van het geldige paspoort of ID-kaart.

Wat is de geldigheidsduur van een VOG?

De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is geen document dat voor een bepaalde periode geldig is, omdat het een momentopname is van uw gedrag op het moment dat de aanvraag voor de VOG werd ingediend. Dit betekent dat het niet is bedoeld als een soort vergunning of certificaat dat u voor een bepaalde tijd mag houden en waarbij u niet opnieuw hoeft te worden beoordeeld. In plaats daarvan is het een verklaring waarin staat dat op het moment van aanvraag geen bezwaren bekend waren tegen u die van belang zouden kunnen zijn voor de functie waarvoor u de VOG nodig heeft. Als u een nieuwe VOG nodig heeft, is het aan de werkgever of het ministerie dat verantwoordelijk is voor de regelgeving om te bepalen of en wanneer dit nodig is.

Hoe lang duurt het voor ik mijn VOG in huis heb?

Als u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) heeft aangevraagd, ontvangt u binnen 1 tot 4 weken bericht van Justis over de status van uw aanvraag. De behandeltijd van een VOG-aanvraag kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen die Justis momenteel moet verwerken, of omdat er aanvullende informatie nodig is om de aanvraag te kunnen behandelen. De behandeltijd is niet altijd een indicatie van de uitkomst van de aanvraag. Als Justis bijvoorbeeld langere tijd nodig heeft om de aanvraag te behandelen, betekent dit niet automatisch dat u geen VOG zult krijgen. Het is belangrijk om te onthouden dat de VOG een momentopname is van uw gedrag op het moment dat de aanvraag voor de VOG werd ingediend.

Waar wordt de beoordeling door Justis op getoetst?

Als er strafbare feiten op uw naam staan, zal Justis beoordelen of deze feiten relevant zijn voor het doel waarvoor u de VOG heeft aangevraagd. Dit betekent dat Justis zal beoordelen of de strafbare feiten van invloed zijn op uw geschiktheid voor het werk waarvoor de VOG wordt gevraagd. Bijvoorbeeld, voor een baan als leraar zijn andere strafbare feiten van belang dan voor een accountant. Verder zal Justis de tijdsperiode beoordelen waarbinnen de strafbare feiten zijn begaan. Als de strafbare feiten al geruime tijd geleden zijn begaan en er is geen sprake van recente of herhaaldelijke delicten, kan dit bijvoorbeeld minder zwaar wegen in de beoordeling. Als er geen relevante strafbare feiten op uw naam staan, of als deze feiten geen invloed hebben op uw geschiktheid voor het werk waarvoor de VOG wordt gevraagd, zal Justis een positief advies geven en ontvangt u de VOG. Als Justis om welke reden dan ook geen positief advies kan geven, zal de VOG niet worden verstrekt.

Op welke informatie wordt een beoordeling door Justis gebaseerd?

Justis kan informatie opvragen bij verschillende instanties. Bij alle aanvragen is dat in ieder geval het Justitieel Documentatie Systeem; het register met daarin misdrijven door en overtredingen van natuurlijke personen en rechtspersonen.Ook instanties zoals gemeentelijke basisadministraties, de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek kunnen worden geraadpleegd. Dit gebeurt alleen als dat nodig is voor de beoordeling van de VOG-aanvraag. Justis houdt rekening met de privacy van de aanvrager en verwerkt deze informatie alleen voor het doel waarvoor deze is verkregen. Als Justis tijdens de aanvraagprocedure aanwijzingen vindt dat u mogelijk een gevaar vormt voor de maatschappij of voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd, kan Justis u vragen om extra informatie te verstrekken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om informatie over uw financiële situatie, gezondheid of persoonlijke omstandigheden. Justis kan ook besluiten om u te horen voordat de aanvraag wordt afgehandeld. Als Justis niet tot een besluit kan komen op basis van de beschikbare informatie, kan Justis een Bibob-advies aanvragen bij de Bibob-dienst. De Bibob-dienst beoordeelt of u geschikt bent voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. De Bibob-dienst neemt hiervoor ook de Wet Bibob in acht.

Kan iemand met een strafblad ook een VOG aanvragen?

Ja, iemand met een strafblad kan in sommige gevallen een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen. Het is echter niet gegarandeerd dat deze persoon ook daadwerkelijk een VOG zal ontvangen. Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag wordt er gekeken naar de aard en ernst van de strafbare feiten, hoe lang geleden deze zijn gepleegd, hoe vaak de aanvrager met justitie in aanraking is geweest en de leeftijd van de aanvrager. Ook worden de omstandigheden waaronder de strafbare feiten zijn gepleegd in overweging genomen. Als Justis van mening is dat de strafbare feiten een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd, kan de aanvraag worden afgewezen. In dat geval kun je bezwaar maken tegen het besluit.

Kan ik met een boete als gevolg het niet naleven van de Corona-regels ook een VOG aanvragen?

De Tijdelijke wet maatregelen covid-19 heeft de regels rond coronaovertredingen op 1 december 2020 gewijzigd. Alle oude coronaovertredingen onder artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht zijn geschrapt uit de justitiële documentatie, en nieuwe coronaovertredingen vallen onder het nieuwe wetsartikel 68bis. In beide gevallen zullen deze coronaovertredingen niet meegewogen worden in de beoordeling van een VOG-aanvraag door Justis.

Worden gegevens uit het buitenland ook meegenomen in de beoordeling door Justis?

Correct, als een burger van een EU-lidstaat een VOG aanvraagt voor werken met minderjarigen in Nederland, zal Justis naar strafrechtelijke gegevens uit het land van nationaliteit kijken. Dit geldt ook voor burgers van België of Luxemburg die een VOG aanvragen voor een werkgerelateerd doel in Nederland. Justis bekijkt in beide gevallen de justitiële gegevens uit het land van nationaliteit die opgenomen staan in het Justitieel Documentatie Systeem om te beoordelen of de aanvrager geschikt is voor het werk met minderjarigen of voor het werkgerelateerde doel.

Zijn er verschillende VOG’s?

Er bestaan twee soorten VOG's: de VOG voor natuurlijke personen (VOG NP) en de VOG voor rechtspersonen (VOG RP). De VOG NP wordt afgegeven aan individuele mensen, terwijl de VOG RP afgegeven wordt aan bedrijven of organisaties. De VOG NP is bedoeld voor mensen die in aanmerking willen komen voor bepaalde functies waarbij integriteit en betrouwbaarheid een belangrijke rol spelen, zoals werken met minderjarigen, ouderen of mensen met een beperking. De VOG RP is bedoeld voor bedrijven of organisaties die opdrachten uitvoeren voor de overheid waarbij integriteit en betrouwbaarheid een rol spelen.

Wat houdt een signaal uit continue screening in?

Als er veranderingen zijn in uw justitiële documentatie, worden deze doorgegeven aan Justis en Justis beoordeelt of het nodig is om u opnieuw te screenen. Als dat het geval is, geeft Justis een signaal (melding) aan de toezichthouder in uw branche en via uw werkgever wordt u verzocht om opnieuw een VOG aan te vragen. Bij de beoordeling van deze aanvraag wordt uw hele justitiële documentatie bekeken. Het is aan u om te beslissen of u een nieuwe VOG aanvraagt of niet. Als u besluit om een nieuwe VOG aan te vragen, zal er een nieuwe screening plaatsvinden.

Kan er na een signaal uit continue screening alsnog een VOG worden afgegeven?

Ja, dat klopt. Bij de beoordeling van een nieuwe VOG-aanvraag wordt niet alleen gekeken naar de strafbare feiten in uw justitiële documentatie, maar ook naar de omstandigheden van het geval, zoals uw persoonlijke situatie. De beoordeling van een VOG-aanvraag is bedoeld om te beoordelen of u geschikt bent voor de functie waarvoor u de VOG aanvraagt. Dit wordt gedaan door te beoordelen of er bij u sprake is van enig gevaar voor de maatschappij of voor het vertrouwen in de rechtsorde. Als dat het geval is, kan de VOG worden geweigerd. Als de VOG wordt verleend, betekent dit dat de overheid heeft bepaald dat u geschikt bent voor de functie waarvoor u de VOG aanvraagt en dat er geen reden is om aan te nemen dat u gevaarlijk bent voor de maatschappij of het vertrouwen in de rechtsorde.

Is er een mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de beoordeling van Justis?

Justis, de instantie die verantwoordelijk is voor het beoordelen van VOG-aanvragen in Nederland, zal u een voorlopige beslissing sturen, ook wel "voornemen tot afwijzen" genoemd. U kunt dan uw zienswijze naar voren brengen door digitaal of schriftelijk te reageren. Hierna zal Justis een definitief besluit nemen. Als de VOG wordt geweigerd, zal Justis altijd vermelden waarom u geen VOG krijgt. U kunt tegen dit besluit in bezwaar gaan door digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift in te dienen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina "Beoordeling, besluit en bezwaar" van de website van Justis.

Is het voor politieke ambtsdragers verplicht om een VOG aan te vragen?

Het is mogelijk dat politieke partijen van kandidaat-volksvertegenwoordigers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen voordat zij door de partij op de kieslijst worden geplaatst. Dit mag echter alleen voordat de datum van kandidaatsstelling is bereikt. Leden van een algemeen vertegenwoordigend orgaan, zoals de gemeenteraad, Provinciale Staten of het algemeen bestuur van een waterschap, mogen geen VOG worden gevraagd door de gemeente, provincie of waterschap waarbij zij werken. Justis neemt daarom ook geen aanvragen voor dit doel in behandeling. Meer informatie over de VOG voor politieke ambtsdragers is beschikbaar op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en op de pagina Verklaring Omtrent Gedrag voor decentrale volksvertegenwoordigers.